پیگیری شکایت در سامانه ثنا
بعد از شروع به دعوای حقوقی یا کیفری، باید هوشیار بود که ابلاغیهها و لوایح و جلسات دادرسی را از دست ندهید. زمانی که شکایت مطرح میشود یا دادخواست ارائه میگردد، برای پیگیری روند دادگاه راههایی وجود دارد. در گذشته، برای پیگیری شکایت قضائی، حضوری به دادگاه یا دادسرا یا دادیاری مراجعه میشد. در این حالت با دادن لایحه مطالعه پرونده به دادیار، بازپرس یا قاضی؛ میتوان پرونده را مطالعه کرد و روند آن از جمله دستور کارشناسی و وقت رسیدگی و لایحه طرفین را مشاهده کرد. اگر هم کپی از اوراق پرونده بخواهید، باید لایحه بدهید که در برخی اوقات پذیرفته میشود و این اجازه داده میشود.
مراحل طرح دعوا و شکایت در دفتر خدمات الکترونیک
بعد از الکترونیکی شدن دستگاه قضائی و به وجود آمدن سامانه ثنا، با خبر شدن از اتفاقات دادرسی با مراجعه به سامانه ثنا امکانپذیر شده است. ابتدا باید در سامانه ثنا ثبت نام کنید و بعد بتوانید روند شکایت قضائی یا دادخواست حقوقی خود را به طرقی که خواهیم گفت، مشاهده کنید.
البته محدودیتهایی هم برای دسترسی به پرونده وجود دارد. مثلاً ماده 191 قانون آیین دادرسی کیفری: چنانچه بازپرس، مطالعه یا دسترسی به تمام یا برخی از اوراق، اسناد یا مدارک پرونده را با ضرورت کشف حقیقت منافی بداند، یا موضوع از جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور باشد با ذکر دلیل، قرار عدم دسترسی به آنها را صادر می کند. این قرار، حضوری به متهم یا وکیل وی ابلاغ میشود و ظرف سه روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. دادگاه مکلف است در وقت فوق العاده به اعتراض رسیدگی و تصمیم گیری کند.
پیگیری دادخواست با شماره پرونده 16 رقمی
بعد از اینکه دادخواست خود را از دفتر خدمات قضائی ارسال میکنید، با گذشت حدود یک هفته، یک پیامک حاوی ثبت دادخواست در شعبه دادگاه دریافت میکنید. از این لحظه دادگاه شروع میکند به بررسی دادخواست و ضمائم آن و بررسی دفتر نوبت برای وقت رسیدگی. یکی از اقدامات دفتر دادگاه در این مرحله، اختصاص شماره 16 رقمی پرونده و 7 رقمی شماره بایگانی برای پرونده است. شماره پرونده و مخصوصاً شماره بایگانی بسیار پرکاربرد است و در مراجعات باید شماره بایگانی را به کارمندان دفتر شعبه بگویید تا پرونده شما را پیدا کنند.
برای پیگیری دادخواست با شماره پرونده 16 رقمی، باید به سایت عدلیران مراجعه کنید. در بخش سامانه اطلاع رسانی پرونده میتوانید مطابق تصاویر زیر، اطلاعات خواسته شده را تکمیل کنید و روند پرونده را مشاهده نمایید.
البته بعضی از اقدامات دادسرا و دادگاه به گونهای هستند که امکان پیگیری آنلاین و غیرحضوری وجود ندارد و میبایست با مراجعه به شعبه مربوطه از اقدامات دادگاه مطلع شوید.
همچنین اگر شخص مقابل یا کارشناس یا وکیل شما لایحه بدهد، این امر قابل مشاهده در حالت غیرحضوری نیست. باید به مرجع دریافت کننده لایحه رفته و درخواست مطالعه پرونده نمایید.


ردیف فرعی نشان دهنده مرحله رسیدگی میباشد. اگر دعوا تازه مطرح شده باشد، ردیف فرعی یک است و اگر در مرحله تجدیدنظر باشد، دو میباشد.
مشاهده ابلاغیه الکترونیکی در ثنا
مشاهده دادخواست علیه من
برای اینکه ببینید، دادخواست یا شکوائیه علیه شما مطرح شده است یا نه دو راه وجود دارد. اول اینکه میتوانید به واحد رایانه دادگستری محل خود رجوع کنید تا با دادن کد ملی خودتان از وجود پرونده علیه خود مطلع شوید. در حالت دوم با مراجعه به درگاه سامانه ثنا، و مثل تصاویر بالا میتوانید تمامی پروندههای جاری و مختومه را ببینید.
البته باید توجه داشت که هر اقدام قضایی رخ بدهد برای شخص پیامک خواهد آمد و بدون اطلاع از یک شخص دادرسی صورت نمیگیرد.