نحوه تنظیم لایحه برای دادگاه به همراه نمونه لایحه

نحوه تنظیم لایحه برای دادگاه

 

لایحه چیست؟

 

لایحه به نوشتارهایی گفته می‌شود که از سوی اصحاب دعوا - چه دعاوی حقوقی چه دعاوی کیفری - به مقام قضایی تقدیم می شود. البته، در عرف رایج، چنانچه این نوشتار توسط وکیل نوشته باشد عنوان لایحه به آن صدق می‌کند. لایحه در جایی دیگر نیز خیلی به گوش رسیده است و آن مجلس است. وجه تمایز لایحه دولت به مجلس و لایحه به دادگستری در کلمه " دفاعیه " است.

لایحه، از لحاظ و نوشتاری دارای یکسری ویژگی‌هایی است که باید رعایت شود تا مقبول دستگاه قضایی کشور باشد. نکاتی که در صورت عدم رعایت، ممکن است دعوا را کلاً منقلب کند و ضرر جبران ناپذیری به بار بیاورد.

 

انواع لایحه و مهمترین آنها + نکات کاربردی

 

لوایح برای موضوعات مختلفی استفاده می‌شود؛ مثل لایحه اعلام وکالت، لایحه دفاعیه، لایحه رفع نقص، لایحه اعتراض به نظر کارشناسی و..... اما با تجربه وکلای حقوقی و کیفری گروه حقوقی وکیل الوکلا، مهمترین لوایح، لایحه دفاعیه و لایحه رفع نقص محسوب می‌شوند. این دو لایحه به کرات مورد استفاده قرار می‌گیرند و حساسیت ویژه‌ای دارند.

وقتی دادخواستی ارائه می‌شود یا شروع دعوای کیفری اتفاق می‌افتد، ممکن است نواقصی داشته باشد که این نقص‌ها از سوی مرجع قضایی به شخص خواهان یا شاکی ابلاغ می‌شود. بعد از مشاهده ابلاغیه در سایت عدلیران شروع کننده دعوا باید نسبت به رفع نقص اعلامی از دفتر دادگاه اقدام کند. پس از رفع نقص، باید به دادگاه لایحه ارائه دهد و شعبه را از نحوه انجام رفع نقص آگاه سازد.

لایحه رفع نقص از این جهت اهمیت زیادی دارد که قائل به مدت زمان اعلامی از سوی دفتر شعبه است. معمولاً ده روز زمان برای رفع نقص در نظر گرفته می‌شود و ضمانت اجرای عدم رفع نقص در قانون آیین دادرسی مدنی آمده است. ماده 54 بیان می‌دارد: در موارد یادشده در ماده قبل، مدیر دفتر دادگاه ظرف دو روز نقایص دادخواست را به طور کتبی و مفصل به خواهان اطلاع داده و از تاریخ ابلاغ به مدت ده روز به او مهلت می‌دهد تا نقایص را رفع نماید. چنانچه در مهلت مقرر اقدام به رفع نقص ننماید، دادخواست به موجب قراری که مدیر دفتر و در غیبت مشارالیه، جانشین او صادر می کند، رد می‌گردد. این قرار به خواهان ابلاغ می‌شود و نامبرده می‌تواند ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به همان دادگاه شکایت نماید. رای دادگاه دراین خصوص قطعی است.

به همین دلیل توصیه می‌شود که در اولین زمان ممکن، نسبت به رفع نقص و ارسال لایحه رفع نقص، اقدام شود.

 

لایحه دفاعیه، دیگر لایحه مهم محسوب می‌شود. وقتی جلسه رسیدگی به اطراف دعوا ابلاغ می‌شود و برای حضور در جلسه دعوت می‌شود، سه حالت وجود دارد. اول اینکه خود شخص در جلسه حضور پیدا کند. دوم اینکه به جای خود از وکیل با تجربه برای حضور در جلسه رسیدگی استفاده کند که ضریب پیروزی بیشتری داشته باشد. سوم اینکه نه جای حضور فیزیکی در جلسه رسیدگی، دفاع خود را ضمن یک لایحه دفاعیه، به دادگاه ارسال کند. لایحه دفاعیه اگر خوب تنظیم شود و دفاع مستدل و مستند باشد، می‌تواند باعث نتیجه‌گیری خوب شود. البته لایحه دفاعیه کمی ریسک هم دارد؛ چرا که بسیاری از قضات در واقع به لایحه اهمیت خاصی نمی‌دهند و آنگونه که باید، با جدیت نسبت به لایحه برخورد نمی‌کنند. برای همین توصیه می‌شود که علاوه بر حضور فیزیکی، یک لایحه نیز به همراه شخص باشد.

 

نمونه لایحه دفاعیه

 

باسمه تعالی

 

رياست و مستشاران محترم دادگاه تجديدنظر استان تهران

با سلام و آرزوي تندرستي؛​

 

اينجانب حامد فصيحي وفق وكالت نامه پيوستي، ضمن اعلام وكالت از آقاي ا.م.ج لايحه دفاعيه خويش را در پاسخ به تجديدنظرخواهي آقاي غل.ن. د (خوانده مرحله بدوي) به نظرتان مي رسانم.

 

1- طبق مبايعه نامه فروش موجود در صفحه 5 پرونده بدوي آقاي غ.ن.د ملك مورد دعوي را از آقاي ام.ح خريداري نموده است و ذكر كلمه « وكالتاً » در متن مبايعه نامه في مابين تجديدنظرخواه و موكل، جهت اطمينان دادن از سوي آقاي ن.د در جهت توانايي حضور در دفترخانه و تنظيم سند بوده است؛ اين امر در مذاكرات حضوري دادگاه بدوي مسلم گرديد. همچنين كاتب مبايعه نامه نيز به عنوان شاهد موضوع، مي‌تواند اين امر را شهادت دهد. لذا شخص تجديدنظرخواه به عنوان اصيل، ملزم به ايفاي تعهدات خود بوده است نه به عنوان وكيل.

 

2- مبايعه نامه ابرازي كپي برابر اصل بوده و نه كپي ساده؛ يعني مرجع صلاحيت‌دار وفق مقررات قانوني مطابقت كپي را با اصل مدرك گواهي نموده است. اصل اين مدرك در دادگاه ارائه گرديد و كپي آن نيز در پرونده و در صفحه 5 موجود مي‌باشد.

 

3- درخواست همزمان خواسته اصلي به همراه خسارت قراردادي در هيچ‌جاي قانون منع نگرديده است و مقررات ماده 51 نيز تماماً در دادخواست بدوي رعايت گرديده و دادگاه بدوي نيز مشخصاً رسيدگي نموده است و دليلي مبني بر عدم صلاحيت رسيدگي دادگاه بدوي وجود ندارد.

 

4- ثمن معامله از دو جزء وجه نقد و يك واحد منزل مسكوني تشكيل گرديده است. ملكي كه مورد ثمن بوده به رويت تجديد نظرخواه و خانواده محترم ايشان رسيده است. همچنين در مبايعه نامه موصوف، شماره سند مالكيت ملك مورد ادعا نيز وجود دارد و همچنين مبايعه نامه مستقلي نيز مبني بر انتقال ملك مسكوني به عنوان ثمن وجود دارد. بنابراين ادعاي وجود ابهام در ثمن معامله صريحاً رد مي گردد.

 

5- وجود شرط در انتهاي مبايعه نامه با اوصاف موجود باطل مي باشد؛ چه اينكه انجام تعهد و شرط در اختيار داشتن قدرت عدم انجام تعهد تماماً در يد متعهد باطل مي باشد.

 

 رياست و مستشاران محترم، قراردادي به وقوع پيوسته كه تمام اوصاف آن مشخص و معين می‌باشد ولی انگيزه‌های تجديدنظرخواه ( متعهد قراردادي )، براي عدم ايفاي تعهدات نامشخص است. ضمن درخواست محترمانه براي تدقيق در موضوع، تأييد رأي بدوي مورد استدعا مي باشد.

 

 

برای هر دعوا و به اقتضای شرایط متفاوت، لوایح مختلف لازم خواهد شد و دفاع خاص خود را می‌طلبد. دفاع صحیح را کسی می‌تواند انجام بدهد که سابقه و تجربه مناسب در دعاوی مختلف داشته باشد. لایحه باید به گونه‌ای تنظیم شود که مرجع قضایی را نسبت به آنچه مورد خواسته است به درستی قانع سازد. گروه مشاوره حقوقی تلفنی و آنلاین 24 ساعته وکیل الوکلا با بهره‌مندی از دانش و تجربیات وکلای استان تهران و شهرستان رباط کریم، آماده ارائه خدمات حقوقی از جمله تنظیم تخصصی لایحه می‌باشند.

دریافت مشاوره رایگان